Ekonomi Yönetimi Güç Kazanıyor: Cari Açıkta Beklenenden Daha İyi Tablo
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şubat ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerini değerlendirdiği açıklamasında, Türkiye’nin cari açıkta Orta Vadeli Program (OVP) hedefinin altında bir gerçekleşme yaşamasını beklediklerini ifade etti. Bu öngörünün başlıca nedenlerinden biri olarak, enerji fiyatlarında yaşanan düşüş gösterildi.
Cari Açıkta Düşüş Sinyalleri
Bakan Şimşek’in açıklamalarına göre, şubat ayı itibarıyla yıllık bazda cari açık 12,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Net altın ve enerji hariç tutulduğunda ise cari denge fazlası 1,8 milyar dolar oldu. Bu gelişmeler, Türkiye ekonomisinin dış ticaret açığını azaltma yönündeki adımlarının meyve vermeye başladığını ortaya koyuyor.
Özellikle enerji faturasında yaşanan azalma, ithalat baskısını hafifletirken, bu durumun cari dengeye olumlu yansıdığı belirtildi. Bakan Şimşek, bu eğilimin yıl boyunca süreceğini ve OVP'deki cari açık hedefinden daha iyi bir gerçekleşmenin mümkün olduğunu vurguladı.
Ekonomik Reformlara Vurgu
Açıklamasında sürdürülebilir ekonomik büyüme ve mali disiplin ilkelerine bağlı kalınacağını belirten Şimşek, dış finansman ihtiyacını azaltmanın temel öncelik olduğunu söyledi. Bu sayede, Türkiye’nin ekonomik kaynaklarının daha verimli kullanılabileceğini ve halkın refah seviyesinin artırılacağını ifade etti.
Bakan Şimşek, Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltacak politikalar geliştirmeye devam ettiklerini belirterek, ithalatı azaltıcı ve ihracatı artırıcı stratejilerin önemine dikkat çekti. Bu kapsamda yapılan yapısal reformların etkisinin, önümüzdeki aylarda daha da net hissedileceğini söyledi.
Küresel Gelişmelere Karşı Hazırlıklı Bir Türkiye
Küresel ticarette korumacılık eğilimlerinin arttığı bir dönemde, Türkiye'nin bu süreçten en az etkilenmesi için kapsamlı önlemler alındığını dile getiren Şimşek, dış ticaret diplomasisinin etkin biçimde sürdürüldüğünü ifade etti. Türkiye'nin ihracatçılarının dinamizmi ve yeni pazarlara açılma becerisiyle bu zorlu süreci başarıyla yönetebileceğini belirtti.
Türkiye'nin coğrafi konum avantajı, genç nüfusu ve üretim gücüne sahip sanayisiyle potansiyelini daha iyi kullanabileceğine dikkat çeken Şimşek, “Ülkemizin bu süreçte pozitif ayrışacağına inanıyoruz” dedi.
OVP Hedeflerinden Sapma Beklenmiyor
Orta Vadeli Program çerçevesinde belirlenen makroekonomik hedeflerin, mevcut veriler ışığında ulaşılabilir olduğunu dile getiren Bakan Şimşek, büyüme, enflasyon ve cari denge gibi kritik alanlarda güçlü bir kararlılıkla hareket edildiğini kaydetti. Türkiye ekonomisinin istikrar kazanması için mali disipline bağlı kalınacağı mesajını verdi.
Bakan’ın değerlendirmeleri, ekonomideki toparlanma sürecine olan güveni pekiştirirken, dış ticaret açığı ve döviz ihtiyacı gibi kronik sorunların çözümüne yönelik umutları da artırdı. Cari açığın hedefin altında kalması, sadece döviz piyasaları değil, genel ekonomik beklentiler açısından da olumlu bir sinyal olarak değerlendiriliyor.